Asteroid Escape

Visste ni att man kan bygga om en gammal träningsmaskin till ett spel? Det har vi gjort på Cool Minds! Genom att använda sig av en gammal trampmaskin och Arduino byggde vi och programmerade ihop ett spel, Asteroid Escape. 

Vi började projektet med trampmaskinen, en liten dynamo (elektrisk DC motor) och en Arduino. Arduino är en open-source mikrokontroller, som låter oss kontrollera strömflöde, och skriva kod för att hantera olika situationer. I detta fallet så sitter Arduinon och hämtar in den lilla biten ström som genereras av dynamon, och skickar sedan över en siffra till datorn via USB-kabel. Denna siffran är högre om dynamon snurrar snabbare, och tillåter oss därmed att avgöra när spelaren trampar.

För att fästa dynamon i maskinen så 3D-printade vi ett litet fäste, med inbyggd fjädring, som håller dynamon och hjulet pressade mot varandra. Om ni är nyfikna på 3D-printing så kan ni kolla in detta tidigare blogginläggdär vi går igenom grunderna i hur 3D-printing fungerar.

På andra sidan av USB-kabeln sitter datorn där vi har skrivit koden till själva spelet som sedan ska ta emot siffran från Arduinon, och faktiskt göra något med den. Spelet är skrivet i programmeringsspråket Java, som är världens mest använda programmeringsspråk. Spelet Minecraft är bland annat programmerat med Java.

Så här kan koden i Java se ut:

Varje bit kod har sin egen uppgift. Till exempel koden ovan som är till för att koppla upp Arduinon till datorn. Andra delar av koden är till för att hantera när saker och ting kolliderar i spelet, och när nya asteroider ska skapas, med mera.

Om man vill lära sig mer om programmering så finns det flera programmeringskurser hos Cool Minds!


Skollovskurser:

Into till Arduino
Bygg ditt eget datorspel – nivå 1
Bygg ditt eget datorspel – nivå 2

Helgkurser:

Minikurs i Arduino
Minikurs i programmering

Kvällskurser:

Programmera ett datorspel – nivå 1
Programmera ett datorspel – nivå 2
Programmera ett datorspel – nivå 3 

Om du vill försöka slå rekordet på trampspelet så är du välkommen till oss på drop in!

Inga Kommentarer

Tyvärr, kommentarformuläret är stängd för tillfället.

Translate »
Top