Plastslukaren!

Plastslukaren är ett projekt i samarbete mellan Cool Minds, Malmö Universitet och Lund Universitet. I den första delen av projektet kan du får mer kunskap om plast, kunskap och återvinning genom att para ihop en plastprodukt med rätt plastsymbol. Du får också kunskap om vad din tröja, mobil eller leksak är gjord av. Här har du möjlighet att utforska och lära dig mer om plast för att sen testa dina kunskaper i ett plastpussel.

Plast finns överallt. Titta omkring dig där du sitter eller står just nu. Hur många saker kan du se som är helt eller delvis gjorda av plast? Chansen är stor att du inte orkar räkna färdigt. Plast finns i förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator, telefon, köksapparater, kläder, skor, golv, knappar, små detaljer överallt.

Plast är inte ett material, det är flera olika. När vi pratar om ”plast” menar vi egentligen en stor grupp av olika material. De kan ha väldigt varierande egenskaper: vara hårda och starka som i en cykelhjälm, eller mjuka och böjbara som i en plastmatta. Det plast har gemensamt är att det är lätt, oftast billigt, rostfritt och isolerande.

Plastproduktionen ökar hela tiden. Plastproduktionen har ökat enormt sedan 50-talet och nu skapas 280 miljoner ton plast per år. Det kan jämföras med den årliga världsproduktionen av bomull på cirka 25 miljoner ton och stål på cirka 1000 miljoner ton. Av all denna plast används cirka 40 procent till engångsprodukter, till exempel matförpackningar och plastpåsar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Cool Minds arbetar aktivt med att nå de globala målen

Att vara en del av projektet med plastslukaren kan göra att förståelsen kring miljöpåverkan blir större. Cool Minds är även en del av InnoCarnival Skåne, där klasser runt om i Skåne får chansen att skapa en innovation som kan vara till hjälp för att nå något eller alla de globala målen. Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer Globala målen för hållbar utveckling. De 17 globala målen har i sin tur 169 delmål och 230 globala indikatorer. Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin har antagit. I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig. Med Globala målen har världens ledare förbundit sig till att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.
Måndagen den 28:e oktober finns Plastslukaren på plats inne på Cool Minds! Under lovet vecka 44 har vi öppet 10-19 varje dag! Läs mer om projektet här!
Inga Kommentarer

Tyvärr, kommentarformuläret är stängd för tillfället.

Translate »
Top