Hur fungerar 3D-printing?

Har du någonsin velat designa din egen robot, eller ha en figur från ditt favorit-datorspel på hyllan? Se då hit, för idag kommer vi att gå igenom grunderna av 3d-printing!

3d-printing är en teknologi som låter oss designa objekt på en dator och sedan få objektet utskrivet i olika material, oftast plast. Man kan skriva ut nästan vad som helst, i nästan vilket material som helst. 3d-printing som teknologi kan spåras tillbaka till 80-talet, då den först föreslogs av Dr. Hideo Kodama. Den första faktiska 3d-skrivaren som man kunde köpa kallades SLA-1, och tillverkades av 3D-systems, först lanserad 1987. 

I dag finns en mängd företag som tillverkar 3d-printers, och man kan till och med bygga sin egen med lite teknisk kunskap. Avancerade 3d-printers kan skriva ut saker i många olika material, från plast till gummi, kolfiber, och metall. Den svenska biltillverkaren Koenigsegg sig utav 3d-printers för att skriva ut delar i titan till sina motorer. 3d-printing används även av NASA, ESA (European Space Agency), och liknande rymd-organisationer. 3d-skrivare finns dessutom på den internationella rymdstationen som skriver ut verktyg och reservdelar som astronauter inte kan vänta på att få skickade från jorden.

3d-skrivare använder sig oftast av en av tre olika metoder för att bygga objekt – FDM, SLA och SLS. Det finns fler metoder, men dessa är de vanligaste för konsumenter att stöta på. Alla tre metoder skiljer sig åt enormt. FDM står för Fused Deposition Modeling, och är den billigaste och vanligaste variationen av 3d-printer man kan stöta på.

En vanlig FDM-printer består av en print-bädd, ram, tre axlar, och ett munstycke. De tre axlarna (X, Y, och Z) kan röra sig för att flytta munstycket till specifika platser på bädden. Printern har även en löstagbar rulle av filament – en tunn tråd av plast eller annat material. Printern matar ner filamentet i munstycket, där det smälts ner. Munstycket trycker sedan ut det smälta materialet mot bädden. När printern har gjort ett lager så flyttar den munstycket upp en aning, och fortsätter med nästa lager. Genom att göra lager för lager om och om igen så får man till slut ett färdigt objekt som man har designat själv.

Genom att anmäla sig till en av Cool Minds 3d-printing workshops kan man lätt komma igång med 3d-printing. På våra workshops får ni testa både modellering och printing. Håll ett öga på vår webbsida och facebook-sida för att inte missa nästa tillfälle!

Inga Kommentarer

Tyvärr, kommentarformuläret är stängd för tillfället.

Translate »
Top