coolminds.se

Dreja i Malmö
Hem > Dreja i Malmö

Dreja i Malmö

Att dreja – det vill säga krukmakeri – är en kreativ och konstnärlig aktivitet där du gör keramik, som är både en rolig och användbar färdighet. För dig i Malmö som är intresserad av att prova på det finns det flera praktiskt orienterade kurser som du kan gå för att lära dig om hur det fungerar – och du kan även skaffa verktyg, material och en brännugn så att du kan dreja hemma.

Gå en keramikkurs i Malmö

Att gå en keramikkurs är bäst för dig som nybörjare, så att du lär dig hur det fungerar från instruktörer som har koll – och det finns flera bra sådana kurser i Malmö.

ABF

Arbetarnas bildningsförbund (ABF) är ett studieförbund som anordnar kurser inom keramik och drejning för såväl barn och ungdomar om vuxna. De har verkstäder både i Malmö och i Lomma, och arbetar med stengodslera och glasyrer. Tänk på att materialkostnader tillkommer, men att du kan köpa materialet på plats av ABF.

Detta ingår: Tillgång till keramikverkstad med redskap. Även kaffe och te.

Kurslängd: Sju tillfällen

Pris: fr. 1.600 kr

Lerbruket

Lerbruket är en keramikverkstad som anordnar kurser för både nybörjare och de som redan har en del erfarenhet. För dig som bara vill prova på kan du utöver den ordinarie kursen på åtta tillfällen boka in dig på deras ”prova på”-workshop som bara är ett enda tillfälle. Tänk på att materialkostnader tillkommer.

Detta ingår: Glasyr och bränning

Kurslängd: Åtta tillfällen

Pris: fr. 2.800 kr

Folkuniversitetet

Folkuniversitet anordnar flera kurser inom keramik, och har ett brett urval med både längre och kortare kurser, samt fördjupningskurser för de som vill lära sig mer om en viss teknik, och enskild undervisning där du betalar cirka 900 kronor per tillfälle. Tänk på att materialkostnader tillkommer för den lera du använder.

Detta ingår: Glasyr och bränning

Kurslängd: 4-10 tillfällen

Pris: fr. 1.800 kr

Skillbreak

Skillbreak är en webbsida genom vilken du kan hitta olika workshops – det vill säga enstaka tillfällen – inom många ämnen, däribland keramik. I Malmö är den enda workshop som de erbjuder den från Lerbruket, som utanför Skillbreak också erbjuder kurser om flera tillfällen – men i denna workshop ingår material i priset.

Detta ingår: Glasering av två av dina verk av professionell keramiker, lera, lunch

Kurslängd: Ett tillfälle

Pris: fr. 2.100 kr

The Clay Lab

The Clay Lab är en lerverkstad som erbjuder ”prova på”-workshops (det vill säga enstaka tillfällen) där du lär dig att dreja och hur det fungerar och får hjälp hela vägen av deras instruktörer. Tänk på att du som inte har fyllt tretton bara kan delta om en vuxen är med dig och deltar.

Detta ingår: Lera, bränning, glasyr, fika, 

Kurslängd: Ett tillfälle

Pris: fr. 800 kr

Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder såväl kurser på olika längder som enstaka ”prova på”-workshops, och inriktar sig till alla oavsett vilka förkunskaper du har med dig, med undervisning och moment anpassade till individen. Tänk på att materialkostnader tillkommer till priset för leran. De erbjuder också specialkurser där du lär dig göra keramikskulpturer.

Detta ingår: Tillgång till verktyg, skiva och ugn

Kurslängd: 4-10 tillfällen

Pris: fr. 2.000 kr

Börja med keramik hemma

Har du tagit en kurs och sedan funderat på att börja med keramik hemma? Det är en avkopplande hobby som många tycker om att pyssla med, och som dessutom är något kreativt och konstnärligt. Du behöver vissa verktyg och material, men det går att få tag på via webbutiker och få hemlevererat.

Glasyr & naturlera

När du ska börja med keramik hemma behöver du material – både naturlera och glasyr. När du ska välja lera bör du tänka på vad du ska ha den till. Studielera är lågbrännande och passar till skulpturstudier där modellen inte behöver kunna bestå över längre tid, medan ler- och stengodslera är lämpligt när du vill att det ska bestå. Tänk även på att lergods – den rödbruna – släpper genom vatten lättare än stengods – den gråvita – och att något som ska stå ute över vintern bättre lämpar sig i stengods. Skaffa även glasyr för att med pensel ge dina verk en vacker, färgad och blank yta. Du kan vända dig till konstnärsshoppen IB Wahlström för naturlera som du enkelt kan beställa och få levererat hem till dörren.

Lerverktyg och tillbehör

Kanske har du hört att en konstnär inte definieras av sina lerverktyg, och till viss del stämmer det så klart – en nybörjare gör inte konstverk i världsklass bara för att den har bra verktyg – men du får mycket bättre grundförutsättningar när du har kvalitativa verktyg av bra kvalitet, och behöver inte oroa dig för att du, om misstag uppstår, inte ska veta om det var något du gjorde eller om det var verktygets fel. Du kan hitta bra lerverktyg hos IB Wahlström, som har en webbutik med ett brett utbud av allt det du kan tänkas behöva när du ska göra din egen keramik hemma. 

Lerskärare

En lerskärare är ett verktyg som består av två handtag av trä, som är sammankopplade av en tvinnad ståltråd. Med hjälp av denna kan du dela ett stycke lera i två eller skära av en bit från ett större stycke, med en rak och jämn kant där du skar av leran.

Modelleringspinne

Modelleringspinnar används till att forma leran, och är ett verktyg bestående av en pinne av trä som slutar i olika utformningar, med skarpa, mjuka eller tandade ändar som smalnar av och därmed låter dig arbeta med leran för att lättare få fram olika utseenden och egenskaper. Fungerar även till arbete med vax.

Miretter

Miretter är viktiga verktyg inom keramik, som består av ett handtag i trä med rundade öglor av ståltråd på ändarna på båda sidor. Du använder dig av miretter för att göra mönster i leran, men också för att på ett snyggt sätt urholka leran genom att skrapa fram en fördjupning.

Randningsskiva

En randningsskiva är en rund platta av metall som enkelt går att rotera, och som står på en stadig och tyngd fot. Du använder den när du ska dekorera den keramik du tillverkar genom att ställa verket på plattan och därmed lätt få tillgång till alla sidor av ditt verk.

Drejskiva

För dig som vill hålla på med drejning och funderar på att skaffa en drejskiva är det vettigt att inte bara köpa ”första bästa”. Du kan ofta hitta dem för ett bra pris i andra hand på webbsidor som Blocket.se, men se till att jämföra med nypriser och göra en avvägning – om en begagnad kostar lika eller nästan lika mycket som en ny är det troligen värt att skaffa den nya. Om du har möjlighet att prova på drejskivan är det bäst, då olika varianter passar olika personers stil olika bra – och se till att gå en keramikkurs innan du köper hem något dyrt, så att du vet vad det är du behöver.

Brännugn

En brännugn är ett viktigt verktyg för att dina verk ska bli beständiga och gå att använda. Tänk på att det finns både stengodsugnar och lergodsugnar: stengodsugnar är mer mångsidiga då stengods behöver brännas på högre temperatur än lergods. Detta innebär att en stengodsugn kan användas till stengods och lergods, medan du inte kan bränna stengods i en lergodsugn. Stengodsugn är dyrare, men kan ändå vara värt det då du förmodligen kommer vilja prova även stengods. Ett alternativ är att hyra in dig hos en keramiker och använda deras ugn – du kan lätt hitta sådant med en Googlesökning på ”keramiker hyra in sig” och namnet på din ort, eller genom forum som Keramik i fokus.