Skapa en stressboll!

Skapa din egna stressboll! Detta recept är enkelt och passar både yngre och äldre barn. Som material använder vi enbart stärkelse, balsam och en ballong.

Stärkelse är ett spännande material som är populärt att använda för att skapa slime eller olika typer av hemmagjorda leror. Ihop med vatten skapas en icke newtonsk vätska, alltså en vätska vars viskositet (“fasthet”) beror på flödeshastigheten (om det står stilla eller rör på sig). Stärkelse används ofta i matlagning, för att göra saker tjockare. Det kan också användas i lim, eller i engångs-tallrikar/muggar. I engångsprodukter gör det stor nytta, för att det bryts ner ganska enkelt i naturen och är därför mer miljövänligt. Stärkelse består av rester från exempelvis potatis, och är en form av kolhydrat. 

STEG 1. Samla ingredienserna: stärkelse, balsam och en ballong. Olika märken av stärkelse och balsam fungerar. Du kan också använda engångshanskar istället för en ballong!

STEG 2. Blanda stärkelsen med balsam. Testa dig fram med olika mängder, tills du får en likformig deg som hänger ihop som en mjuk lera.


STEG 3.
Få in din lera i en ballong! En metod är att två hjälps åt vid detta steg, där den ena använder både händerna för att dra ut öppningen till ballongen, och den andra stoppar in leran. Du väljer själv hur stor du vill att din boll blir, men observera att desto mer lera du sätter in, ju större sannolikhet att ballongen går sönder. När all lera är i ballongen, kan du knyta ihop den. Sedan har du din stressboll!

Inga Kommentarer

Tyvärr, kommentarformuläret är stängd för tillfället.

Translate »
Top